Opis

Czerwona pomarańcza jest rodzajem pomarańczy, która wzięła swą nazwę od karmazynowego-krwawego miąszu. Jest to skrzyżowanie uprawianych od czasów starożytnych odmian, najprawdopodobniej pomarańczy olbrzymiej oraz mandarynki. Oryginalna odmiana pochodziła z Sycylii (nazywana Tarocco), w chwili obecnej istnieją jeszcze dwie odmiany: Sanguinello w Hiszpanii oraz Moro w USA, gdzie jest ona bardzo popularna. Bardzo soczysta, posiada wyraźny smak: słodki i gorzki. Trochę mniej kwaśna niż zwykłe pomarańcze. Jest ona również doskonale znana dzięki swojemu niesamowitemu kolorowi. Natężenie barwników nadało jej miąszowi kolor czerwony lub purpurowo-czerwony. Poznaj więc różnicę.

BARWA: Pomarańczowo – czerwony kolor
SMAK: Mocny smak owocowy z aromatem cytrusowym. Dobra równowaga pomiędzy kwaśnością, gorzkością a słodkością owocu
ZASTOSOWANIA: Słodzenie Twoich koktajli, shake’ów, drinków mrożonych, herbat oraz deserów